Rodinný dům AS50

Adaptovaná stavba je umístěna v nejstarší zástavbě v okolí Budějovické v Praze 4, Krči. V době výstavby v roce 1927 byly okolo pole a louky. Řešený objekt je polovinou dvojdomku. Dědeček investora postavil obě poloviny dvojdomku pro svou rodinu a tak je zde silný vztah k domu.
Zadáním je rekonstrukce stávajícího objektu s rozšířením na jižní straně objektu (do zahrady). Návrh by mel respektovat stávající objekt, k němuž má investor citový vztah. K hlavní hmotě bylo od prvopočátku přistaveno přízemní zádveří s koupelnou. Adaptace původní části objektu počítá se zrušením přízemní části a nástavbou s mírným rozšířením zastavené plochy směrem ke garáži. Navrhované rozšíření umožní vznik nové koupelny a další ložnice ve 2.NP stávajícího objektu. V přízemí dojde pouze ke změně pozice vstupu do domu.
Nová přístavba na jižní straně objektu je řešena jako zcela nová hmota, která je nalepena na stávající objekt. V přístavbě bude umístěna jídelna s obývacím pokojem.
Hmota přístavby vzniká prolomením ploché střechy do negativního sedlového tvaru. Tvar střechy tak umožní vstupu světla na schodiště.
Architektonický výraz hlavního objektu (zděného) bude řešen v duchu původní výstavby s cihelnými pásky kolem oken a soklu a na přístavbě. Celá fasáda bude vymalována bílou malbou.

investor: soukromá osoba
zodpovědný projektant: Ing. arch. Tomáš Kocourek
vedoucí projektu: Ing. arch. Matěj Barla
autorský technický dozor: Ing. arch. Matěj Barla
autoři: Ing. arch. Tomáš Kocourek,
Ing. arch. Matěj Barla
stavební část: Jakub Killnar,
Ing. arch. Matěj Barla
projekt: AS 2015, DUR+DSP+DPS 2016
realizace: 2020
náklady: neuvedeny
užitná plocha: 292 m2
vizualizace: Matěj Barla
fotografie: Matěj Barla
poloha: Antala Staška, Praha 4, Krč